tirsdag den 17. februar 2015

besøg på by museet i haderslev


jeg besøgte for noget tid siden bymuseet i Haderslev,ligger i Slotsgade nr 22 6100 Haderslev det er bygget i år 1580 af arkitekten Hercules von Oberberg. Museet blev bygget for at huse Arkitekten imens han byggede Hansborg slot i for Hertug Hans den ældre, Arkitekten overtog byggeriet efter en anden bygherre som var startet på byggeriet i år 1555 år 1559 over Hercules von Oberberg byggeriet, hvorfor? fortæller historien ingenting om
billede af Hansborg Slot som det så ud .Hansborg Slot billede er lånt (http://www.museum-sonderjylland.dk/SIDERNE/Museerne/Bymuseet-i-Haderslev/05-Hercules.html)

De havde mange forskellige lerkrukker og lerfigurer og fade og krukker der har været brugt til madlavning i gamle dagen. udover det havde de også malerier og ler figurer der var græsk inspireret og i sorte farver og guld, bymuseet består af mange forskellige ting der er samlet ind i Haderslev og omegn.
hver tirsdag og fredag kan man gå ind i gården og ind i et rum hvor der sidder en kvinde og laver lerkrukker og der har man mulighed for at se hvordan en lerkrukke bliver fremstillet.


De her krukker fik nybagte mødre i barselsgave, indholdet var en ret som den nybagte mor kunne varme over bålet, så hun ikke behøvede at stå og lave mad til sin mand og de andre børn imens hun plejede den nyfødte og kom sig over fødslen







en dejskål- vi kender den også som en risengrødsskål i nutiden










på museet var der mange græsk inspirede billeder og figurer i sorte og med guldpynt




















her er en stegeso, bemærk formen som en gris/so deraf navnet

man kan desværre ikke læse det tilhørende kort, men her nedenunder er er kæhlerkande

en masse gamle tindåser



gamle pengesedler

resterne af en vægmaleri, der var i modtagerstuen (den fine stue til at modtage gæster i)



 her er køkkenet og bålstedet, der hænger også opskrifter hen langs stakittet foran køkkenet




her er en statue af Hercules Von Oberberg





Billeder af modellen  der er lavet af Hansborg Slot








 her er udskæringerne fra en stor trækiste der stod i Hercules Von Oberbergs hjem




Ingen kommentarer:

Send en kommentar